Smokve u srcu Slavonije

Kultura života, rada i stvaralaštva dio je svakodnevice življenja. Nije lako biti neobičan u običnosti života. Neki naši sugrađani u tome ipak uspijevaju. Naš sugovornik je Davor Golub, vlasnik OPG-a Golub, u sastavu kojeg se nalaze dva velika voćnjaka i preko 100 stabala smokava. Jedan je od prvih u Slavoniji koji se upustio u sadnju smokava, voća koje nije specifično za ovo područje.

 

Zašto ste se odlučili baviti voćarstvom? Što Vas je potaknulo na to?

 

Zato što mi je to bila ljubav još iz djetinjstva pa sam završio Srednju voćarsko-vinogradarsku  i vinogradarsko-vinsku školu. Voćarstvom sam se počeo više baviti nakon Poljoprivrednog fakulteta, kada sam počeo sa sadnjom prvih voćnjaka.

 

Što imate posađeno u svojim voćnjacima i kako Vam uspijevaju smokve u ovom podneblju?

 

Imam nektarine, breskve, kruške, kaki, šljive i još mnogo drugih stabala, ali i smokve koje su tipično voće u Dalmaciji. Posadio sam ih zato što ih jako volim jesti, a i zato što je za njima velika potražnja, a mala ponuda u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Iako mnogi ne vjeruju,

smokve izvrsno uspijevaju u unutrašnjosti zemlje.

Gdje prodajete voće i kako Vam ide prodaja smokava? Čude li se kupci domaćim smokvama?

 

Za ponudu voća koristim prodajna mjesta na Trgu Franje Tuđmana te na našičkoj tržnici. Prodaja smokava ide dobro. Sve što naberemo većinom prodamo. Ako se ne proda, od njih napravimo džem s limunom, koji kasnije također prodajemo. Naravno, ima ljudi koji se začude kako to da imamo svježe smokve, većinom misle da ih dovozimo iz Dalmacije, no kada im kažemo da su pravo domaće iz našeg našičkog smokvika, još se više začude i oduševe.

Imate li kakvu pomoć ili sve radite sami?

 

Naravno, imam pomoć obitelji. Supruga Jasminka pomaže mi oko berbe voća, kćeri Dunja, Mirna i Zrinka pomažu mi oko prodaje i berbe voća, a tu je i moja mama Lidija koja kuha džem od smokava i pomaže ih brati. Nemamo drugih radnika jer sve radimo u krugu obitelji. OPG je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

 

 

Prodajete li isključivo svježe voće?

Od voća, koje ne prodamo, moja mama Lidija spravlja ukusne džemove i pekmeze od šljiva, bresaka, smokava, miješane…

Moram reći da je među kupcima omiljeni džem od smokava s limunom.

 

Planirate li posaditi još neku vrstu voća i proširiti prodaju u druge gradove?

Osim smokava već sam posadio, slobodno mogu reći, najveći nasad kakija u kontinentalnom dijelu Hrvatske - 70 stabala, zatim asimine (Asimina triloba), žižule, nashi - Azijske kruške, kiwi, Tayberry - križanac maline i kupine… Nemam namjeru širiti prodaju u druge gradove jer sve uspijem plasirati ovdje.

 

Hvala Vam na razgovoru! Želim Vam dobro zdravlje i što bolji poslovni uspjeh!

 

Hvala i Vama.

 

                                                                                                                  D&M                                                              

Informacije i pitanja na:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now